Primire în profesie ca avocat stagiar - 19 septembrie 2021 Grila nr.1 (formular cu verificare răspunsuri online)
Primire în profesie ca avocat stagiar 19-sep-2021 Grila nr. 1 |
teme rezolvate drept,spete,indicatii,cursuri in format ebook
all right reserved to https://univ-danubius.blogspot.com/ This theme is Bloggerized by @mariapescaru
all right reserved to https://univ-danubius.blogspot.com/
all right reserved to https://univ-danubius.blogspot.com/
all right reserved to https://univ-danubius.blogspot.com/
all right reserved to https://univ-danubius.blogspot.com/
Primire în profesie ca avocat stagiar 19-sep-2021 Grila nr. 1 |
de divorț |
În cazul unei acțiuni de divorț întemeiată pe culpa soțului pârât, cererile accesorii pot fi:
Alimente pentru copil: soția poate solicita instanței să stabilească cuantumul alimentelor pe care soțul trebuie să le plătească pentru copilul minor rezultat din căsătorie. (cererile accesorii)
Împărțirea bunurilor comune: soția poate solicita instanței să împartă bunurile comune ale soților, astfel încât să primească o parte corespunzătoare din acestea. (cererile accesorii)
Custodia și autoritatea părintească: soția poate solicita instanței să îi acorde custodia exclusivă a copilului minor, precum și autoritatea părintească exclusivă în ceea ce privește deciziile importante legate de copil. (cererile accesorii)
Daune morale: soția poate solicita instanței să îi acorde daune morale pentru suferința cauzată de culpa soțului pârât în timpul căsătoriei. (cererile accesorii)
Dreptul familiei, logodna și căsătoria |
Încheierea logodnei și încheierea căsătoriei sunt două evenimente distincte, dar care se leagă între ele prin faptul că reprezintă angajamente între două persoane. În ceea ce privește condițiile de fond la încheierea logodnei și căsătoriei, există câteva diferențe semnificative.
În multe jurisdicții, vârsta minimă pentru încheierea unei logodne este de 18 ani, iar pentru căsătorie este de asemenea de 18 ani. Cu toate acestea, în unele țări, este permisă încheierea logodnei și căsătoriei la vârste mai mici cu permisiunea părinților sau tutorelui.
Atât la încheierea logodnei, cât și la căsătorie, este necesar consimțământul ambelor părți implicate. În multe țări, legea stabilește că o persoană nu poate fi obligată să se căsătorească fără consimțământul lor. În cazul în care una dintre părți nu dorește să se angajeze, logodna sau căsătoria nu poate avea loc.
În multe jurisdicții, există anumite cerințe legale care trebuie îndeplinite înainte de a putea încheia o căsătorie. Acestea pot include obținerea unei licențe de căsătorie, prezentarea unui certificat de naștere și o perioadă de așteptare obligatorie. În cazul logodnei, nu există cerințe legale specifice care trebuie îndeplinite înainte de încheierea acesteia.
În timpul logodnei, nu există obligații financiare clare între cele două părți. În schimb, în timpul căsătoriei, părțile sunt responsabile pentru susținerea reciprocă și pentru bunurile dobândite împreună.
În general, încheierea logodnei este considerată a fi un angajament mai ușor decât căsătoria, deoarece nu există obligații financiare clare și este mai ușor să se încheie. Cu toate acestea, ambele angajamente necesită consimțământul ambelor părți și există anumite cerințe legale care trebuie îndeplinite înainte de încheierea căsătoriei.
Here are some examples about transition words / phrase: enumerate: and, first of all, also, another, furthermore, finally, in addition cause: because, so, due to, while, since, therefore comparison/ contrast: same, less, rather, while, yet, opposite, much as, either conclusion: as a result, hence, consequently, therefore, in conclusion fuzzy signals: seems like, maybe, probably, almost emphasis: most of all, most noteworthy, especially relevant
A. nu poate
fi întocmită de către organul de cercetare penală;
B. poate fi
soluționată și de către un judecător de drepturi și libertăți de la o altă
instanță decât cea căreia i-ar reveni competența să judece cauza în primă
instanță;
C. nu poate fi soluționată în nicio situație în lipsa inculpatului. (primire în profesie - avocat definitiv, 2018)
Propunerea de arestare preventivă în cursul urmăririi penale, potrivit legii: nu poate fi întocmită de către organul de cercetare penală?
Conform Codului de procedură penală din România, propunerea de arestare preventivă în cursul urmăririi penale poate fi întocmită de către organul de cercetare penală, adică procurorul care instrumentează cauza și efectuează urmărirea penală în cauză.
Acesta trebuie să analizeze împrejurările cauzei, probele administrate și să ia în considerare criteriile legale care justifică măsura arestării preventive, cum ar fi riscul ca persoana să se sustragă urmăririi penale sau să împiedice aflarea adevărului în cauză, riscul de recidivă sau de săvârșire a altor infracțiuni, precum și gravitatea și pericolul social al infracțiunii.
După analizarea tuturor acestor aspecte, procurorul poate decide întocmirea unei propuneri de arestare preventivă, care trebuie să fie motivată și însoțită de probe care să justifice necesitatea și legalitatea acestei măsuri. Propunerea de arestare preventivă trebuie să fie înaintată instanței de judecată competentă pentru soluționare.
Concluzionăm că varianta A de răspuns nu este corectă.
citarea în procesul penal |
Persoana care urmează să fie citată trebuie să fie informată despre data, ora și locul la care trebuie să se prezinte.
Citarea se face prin înmânarea unui mandat de citare, care trebuie să conțină numele și prenumele persoanei citate, calitatea acesteia, data, ora și locul la care trebuie să se prezinte.
Mandatul de citare trebuie să fie semnat de către procuror sau de către judecătorul de instrucție, după caz.
În cazul în care persoana citată nu poate fi găsită la adresa indicată în mandatul de citare, acesta trebuie să fie transmis la adresa următoare.
Persoana citată trebuie să se prezinte la data și locul indicat în mandatul de citare, altfel poate fi sancționată cu amendă sau chiar reținută.
Dacă persoana citată nu cunoaște limba română, aceasta trebuie să fie citată în limba în care vorbește și înțelege cel mai bine.
Persoanele care au vârsta sub 18 ani sau sunt în imposibilitate fizică sau psihică de a se prezenta la instanță pot fi citate prin intermediul reprezentanților lor legali sau prin intermediul unei terțe persoane.
Acestea sunt principalele dispoziții legale privind citarea în procesul penal din Codul de procedură penală din România.
Da, citarea în procesul penal este individuală și se face pentru fiecare persoană în parte. Acest lucru se datorează faptului că fiecare persoană are dreptul să fie informată cu privire la faptul că este chemată să se prezinte în instanță sau la organul de cercetare penală, precum și cu privire la motivele pentru care este chemată. Prin urmare, citarea trebuie să fie personală și să fie înmânată direct persoanei citate, pentru a se asigura că acesta a fost informat în mod adecvat și că are posibilitatea să se pregătească pentru prezența sa la audiere.
Nu neapărat. În general, chemarea unei persoane în fața procurorului poate fi făcută atât prin citarea scrisă, cât și prin alte modalități, cum ar fi:
Convocarea verbală: procurorul poate să convoace verbal o persoană să se prezinte la biroul său sau la altă locație pentru a fi audiată. În acest caz, este important ca persoana să fie informată cu privire la data, ora și locul la care trebuie să se prezinte și să i se ofere un mandat de citare scris, care să conțină aceleași informații.
Procurorul poate comunica cu persoana printr-un avocat desemnat de aceasta. Avocatul poate fi notificat verbal sau printr-un document scris cu privire la data, ora și locul la care trebuie să se prezinte persoana.
Cu toate acestea, citarea scrisă este modalitatea obișnuită prin care se face chemarea unei persoane în fața procurorului, deoarece oferă o dovadă clară și o evidență a faptului că persoana a fost informată cu privire la prezența sa la audiere.
Da, suspectul poate fi citat și la adresa locului său de muncă, în cazul în care procurorul sau judecătorul de instrucție nu reușește să îl găsească la domiciliul său sau la o altă adresă cunoscută. În conformitate cu dispozițiile legale, mandatul de citare trebuie să fie înmânat direct persoanei citate, astfel încât procurorul sau judecătorul de instrucție poate decide să trimită mandatul de citare la adresa de muncă a suspectului dacă acesta este singurul loc cunoscut unde poate fi găsit.
De asemenea, în cazul în care suspectul a fost reținut și se află în custodia autorităților, mandatul de citare poate fi înmânat direct lui la locul de reținere. În orice caz, este important ca mandatul de citare să fie înmânat direct suspectului, pentru a se asigura că acesta a fost informat cu privire la data, ora și locul la care trebuie să se prezinte la audiere.
Potrivit
dispozițiilor legale privind citarea în procesul penal:
A. chemarea
unei persoane în fața procurorului se face doar prin citație scrisă;
B. citația este individuală; (răspuns corect)
C. suspectul
nu poate fi citat și la adresa locului său de muncă. (primire în profesie -
avocat stagiar, 2018)