luni, 14 ianuarie 2019

LEGE Nr. 13 din 17.02.2012 pentru aderarea Republicii Moldova la Convenția privind notificarea şi comunicarea în străinătate a actelor judiciare

LEGE Nr. 13  din  17.02.2012 pentru aderarea Republicii Moldova la Convenția privind notificarea și comunicarea în străinătate a actelor judiciare  și extrajudiciare în materie civilă sau comercială
Publicat : 15.05.2012 în Monitorul Oficial Nr. 92 art Nr : 288

    Parlamentul adoptă prezenta lege organică.
    Art. 1. – Republica Moldova aderă la Convenția privind notificarea și comunicarea în străinătate a actelor judiciare și extrajudiciare în materie civilă sau comercială, adoptată la Haga la 15 noiembrie 1965, cu următoarele rezerve:
    1.  În conformitate cu articolul 5 alineatul 3 din convenție, notificarea sau comunicarea actului pe teritoriul Republicii Moldova va fi permisă doar dacă documentul ce urmează a fi notificat sau comunicat este redactat sau tradus în limba de stat a Republicii Moldova.
    2. Republica Moldova declară că se opune modalităților de transmitere a actelor pe teritoriul său indicate la articolul 8 alineatul 1 din convenție, cu excepția cazului în care actul trebuie să fie notificat sau comunicat unui cetățean al statului de origine, și modalităților de transmitere a actelor indicate la articolul 10 din convenție.
    3. În conformitate cu articolul 15 alineatul 2 din convenție, Republica Moldova declară că instanțele de judecată ale Republicii Moldova pot hotărî asupra cauzei, deși nu a fost primită nicio dovadă privind notificarea sau comunicarea actelor pârâtului, dacă sunt întrunite toate condițiile menționate la acest alineat.
    4. În conformitate cu articolul 16 alineatul 3 din convenție, Republica Moldova declară că cererea depusă în condițiile articolului 16 din convenție va fi inadmisibilă dacă este formulată după expirarea unui an de la pronunțarea hotărârii.
    Art. 2. – În conformitate cu articolul 2 din convenție, în calitate de autoritate centrală este desemnat Ministerul Justiției.
    Art. 3. – Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene va pregăti şi va remite depozitarului instrumentul de aderare.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu