luni, 18 ianuarie 2016

Rezumat Dreptul Transporturilor unitatea I

Rezumat  Dreptul Transporturilor unitatea I

Rezumat  Dreptul Transporturilor unitatea I
Rezumat  Dreptul Transporturilor unitatea I

Transportul, ca obiect al dreptului transporturilor, reprezinta activitatea de deplasare în spațiu a unor persoane sau bunuri prin intermediul unui mijloc de transport și prin utilizarea unei cai de transport adecvate. 

Transportul presupune, deci, o deplasare în spațiu; obiectul acestei deplasări îl reprezinta persoanele sau bunurile; deplasarea se realizează cu un mijloc de transport (vehicul); deplasarea se realizează pe o cale de transport. 

Transporturile pot fi diferențiate după mai multe criterii, cum ar fi: obiectul transportului; calea/mijlocul de transport folosite; itinerarul parcurs; interesul servit; periodicitatea deplasării. 

Transporturile, atât cele de persoane, cât si cele de marfuri, sunt activități reglementate; ele au loc sub îndrumarea si controlul unor autorități si organisme specializate si într-un cadru institutional determinat atât de legislatia interna, cât si internațională, astfel încât organizarea si desfășurarea traficului sa se efectueze în conditii normale si de siguranta.

 Dreptul transporturilor reprezinta ansamblul de reglementari privitoare la activitatea profesionala organizata de cărăuși, cu vehicule corespunzătoare, pentru a deplasa, pe baze contractuale si în conditii legale, persoane si/sau bunuri.

 Având în vedere volumul din ce în ce mai mare de reglementari exclusiv consacrate raporturilor dintre expeditor si caraus (transportator), în doctrina recenta s-a considerat dreptul transportului ca fiind o ramura de drept distincta si nu o subramura de drept a dreptului comercial. In ceea ce priveste sistemul national de transport, reglementarea generala este data de O.G. nr. 19/1997, cu modificarile ulterioare. 
Conform ordonanței, bunurile din sistemul național de transport cunosc o clasificare generala în retele de transport si mijloc de transport. 
Dreptul de proprietate asupra acestor bunuri apartine în principal statului, bunurile la care face referire ordonanta fiind bunuri din domeniul public al statului.
 Cat priveste persoanele, ordonanta introduce termenii de operatori de transport (carausul), operatori ai activitatilor conexe transporturilor si utilizatori de transporturi (calatorii, pasagerii). 
Fiecare mod de transport are în compunere infrastructura, mijloacele de transport, operatorii de transport si activitatile conexe acestora, în toate activitatile generale de activitatea de transport, un caracter prioritar revine protectiei vietii si mediului înconjurator. determinat atât de legislatia interna, cât si internationala, astfel încât organizarea si desfasurarea traficului sa se efectueze în conditii normale si de siguranta.

 Dreptul transporturilor reprezinta ansamblul de reglementari privitoare la activitatea profesionala organizata de carausi, cu vehicule corespunzatoare, pentru a deplasa, pe baze contractuale si în conditii legale, persoane si/sau bunuri. 

Având în vedere volumul din ce în ce mai mare de reglementari exclusiv consacrate raporturilor dintre expeditor si cărăuș (transportator), în doctrina recenta s-a considerat dreptul transportului ca fiind o ramura de drept distincta si nu o subramura de drept a dreptului comercial. 

In ceea ce priveste sistemul national de transport, reglementarea generala este data de O.G. nr. 19/1997, cu modificarile ulterioare. Conform ordonantei, bunurile din sistemul national de transport cunosc o clasificare generala în retele de transport si mijloc de transport.

Dreptul de proprietate asupra acestor unuri apartine în principal statului, bunurile la care face referire ordonanța fiind bunuri din domeniul public al statului.
 Cat priveste persoanele, ordonanta introduce termenii de operatori de transport (carausul), operatori ai activitatilor conexe transporturilor si utilizatori de transporturi (călătorii, pasagerii). 
Fiecare mod de transport are în compunere infrastructura, mijloacele de transport, operatorii de transport si activitatile conexe acestora, în toate activitatile generale de activitatea de transport, un caracter prioritar revine protectiei vietii si mediului înconjurator. determinat atât de legislația interna, cât si internationala, astfel încât organizarea si desfasurarea traficului sa se efectueze în conditii normale si de siguranta. 


Teste autoevaluare

1. Transportul, ca obiect al dreptului transporturilor, reprezinta:

b)activitatea de deplasare in spatiu a unor persoane sau bunuri prin intermediul unui mijloc de transport si prin utilizarea unei cai de transport adecvate;

2. Dreptul transporturilor reprezinta:
a)ansamblul de reglementari privitoare la activitatea profesionala organizata de carausi, cu vehicule corespunzatoare, pentru a deplasa,pe baze contractuale si in conditii legale, persoane si/sau bunuri;

3. Transportul e clasificat in transport de persoane si transport de bunuri in
functie de:

b)obiectul transportului;

4. Fiecare mod de transport are in compunere:

a)infrastructura si mijloacele de transport;

5. Prin transportatori se înțelege:

a)persoanele fizice sau juridice autorizate sa efectueze transporturi, interne sau internationale, de persoane sau bunuri, in interes public sau in interes propriu, cu mijloace de transport detinute in proprietate sau in chirie, precum si in leasing;

6. Prin modificarea art. 9 alin.1 din O.G. nr.17/1997, survenita ca urmare a adoptarii Legii nr. 51/2002, infrastructurile de transport sunt calificate ca fiind:

a)de interes national sau european;

7. Mijloacele de transport sunt definite in cuprinsul art. 9 alin.2 din O.G. nr.17/1997 ca fiind:

b)mijloace mobile amenajate pentru transportul de persoane sau bunuri, cu sau fara propulsie, special destinate da se deplaseze pe o cale de comunicatie rutiera, navala, feroviara sau aeriana;


Unitatea I
1.b; 2.a; 3.b; 4.a; 5.a; 6a;7b.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu