miercuri, 25 mai 2016

Tema nr.1, Dreptul familiei, anul 4, semestrul 1




Tema nr.1 Dreptul familiei anul 4 semestrul 1

Tema nr.1, Dreptul familiei ,anul 4 ,semestrul 1

imagine generata de AI pe midjourney.com

Tema nr.1 Dreptul familiei anul 4 semestrul 1

1. a) Analizați prin comparație condițiile de fond la încheierea logodnei și la încheierea căsătoriei (1 p)

b) Care sunt acțiunile civile care pot fi promovate în cazul ruperii logodnei, identificați părțile și termenul de prescripție a dreptului la acțiune (2p.)

2. Analizați cazurile de nulitate absolută a căsătoriei care pot fi acoperite  (2 p.)

3. Părțile s-au căsătorit pe data de 10 iunie 2013 în municipiul Iași, iar ultima locuință comună a fost municipiul Bacău, soțul fiind cel care a părăsit domiciliul, stabilindu-se  la părinți săi, în Galați. Din căsătoria părților a rezultat un copil, născut la data de 20 iulie 2014. Soția, rămasă în Bacău, dorește să divorțeze.

a) În ce condiții, în speță, soții pot divorța pe cale administrativă?


În speța dată, soții nu pot divorța pe cale administrativă deoarece au un copil minor. Potrivit legii, divorțul pe cale administrativă este posibil doar în cazul în care soții nu au copii minori sau, în cazul în care au copii minori, aceștia au vârsta de cel puțin un an și părinții au ajuns la un acord cu privire la exercitarea autorității părintești și la întreținerea copilului.

b) Dar pe cale notarială?

În schimb, divorțul pe cale notarială este posibil în cazul în care soții sunt de acord cu privire la toate aspectele legate de divorț, inclusiv cu privire la împărțirea bunurilor comune și la exercitarea autorității părintești în ceea ce privește copiii minori.

c) Enumerați cererile accesorii acțiunii de divorț întemeiată pe culpa soțului pârât.


d) Care este instanța competentă teritorial să pronunțe desfacerea căsătoriei?

d) În cazul în care reclamanta decedează în cursul procesului de divorț, ce soluție pronunță instanța? (10 p.)

Rezolvarea la pct. 1 aici: Apasă


Iată câteva exemple despre cuvinte/expresie de tranziție: enumera: și, în primul rând, de asemenea, altul, mai departe, în sfârșit, în plus; cauza: deoarece, deci, datorita, in timp ce, din moment ce, prin urmare; comparație/ contrast: același, mai puțin, mai degrabă, în timp ce, totuși, opus, mult ca, fie;
concluzie: ca urmare, deci, în consecință, deci, în concluzie; semnale neclare: pare, poate, probabil, aproape; accent: mai ales, cel mai demn de remarcat, deosebit de relevant;


Un comentariu: