miercuri, 25 mai 2016

Drept civil anul 3 semestrul 2 Tema nr.1

Tema nr. 1
La data de 15 martie 2014 a decedat A, iar rudele acestuia cu vocaţie succesorală legală generală la momentul deschiderii succesiunii sunt următoarele:
-   din clasa I: soţia supravieţuitoare, un copil din căsătorie, precum şi cei doi fraţi ai de cujus-ului;
- din clasa a II-a: tatăl şi mama de cujus-ului, cei doi fii ai celui mai mare dintre copii de cujus-ului, precum şi un nepot de frate (fratele cel mare al de cujus-ului), un copil din afara casătoriei și un nepot de fiu din căsătorie;
- din clasa a III-a: cei doi fraţi ai tatălui de cujus-ului, precum şi cele două mătuşi din partea mamei;
- din clasa a IV-a: bunicii de cujus-ului din partea mamei, două fiice ale celui mai mare dintre fraţii tatălui de cujus-ului şi câte un fiu al acestora.

1. Restabileşte componenţa legală a claselor de moştenitori, indicând pentru fiecare dintre rudele precizate gradul de rudenie cu de cujus-ul.

A se citi art. 964 alin. (1) și art. 975-983 din Noul Cod Civil

Din clasa I fac parte un copil din căsătorie, cei doi fii ai celui mai mare dintre copiii de cujus-ului, un copil din afara căsătoriei și un nepot de fiu din căsătorie.

Clasa a II-a este compusa din  ascendenţii privilegiaţi  respectivmama si tatăl  cujus-ului şi
din colateralii cu privilegii  respectiv cei doi fraţi ai de cujus-ului, un nepot al fratelelui cel mare al  cujus-ului

2. Care este data deschiderii moștenirii?

In momentul decesului  persoanei.- a se citi art. 954 alineatul (1) din Noul Cod civil

3. Explicaţi care sunt efectele nedemnităţii succesorale pentru ipoteza în care fiul din afara căsătoriei al de cujus-ului ar fi nedemn?

Persoana trebuie sa aiba capacitate succesorala si vocationala si nu trebuie sa fie nedemna de a mosteni.Citeste art. 655 din Noul Cod Civil

4. Dacă fiul din căsătorie al de cujus-ului ar fi predecedat, explică dacă este posibilă reprezentarea succesorală şi în ce condiţii ?



5. Soţia supravieţuitoare este însărcinată la data deschiderii moştenirii. În ce condiţii copilul conceput dar nenăscut are drept la moştenirea lui de cujus?

Daca copilul s-a născut viu, daca după naştere a trăit cât de puţin si daca copilul era conceput în momentul deschiderii succesiunii.

6. Dacă decujus-ul, soția și copilul din căsătoriei ar fi comorienţi, cui i-ar reveni moştenirea?

Copilului din afara casatoriei.

7. Aplicaţi principiul priorităţii claselor de moştenitori, astfel încât să explicaţi în ce ipoteze moştenirea este culeasă de rudele lui de cujus din clasa a IV-a de moştenitori legali din prezenta speţă.

Cei din clasa a IV a devin mostenitori daca :din primele trei clase nu rezulta mostenitori sau acestia exista dar nu accepta mostenirea in termen de 1 an de la data decesului cujusului  (termen prevazut de lege) sua daca cei din primele 3 clase sunt nedemni sau nu au descendenti.

8. Aplicaţi principiul proximităţii gradelor de rudenie la clasa a II-a de moştenitori din prezenta speţă, cu precizarea că fratele cel mare al de cujus-ului este predecedat. (15 puncte)

Sotul supravietuitor este mostenitor rezervatar ,deci nu poate fi inlaturat de la mostenire printr-un legat de catre de cujus.Mostenitorii de clasa a II a vin la mostenire numai in cazul in care nu exista cei din prima clasa.



#dreptcivil #an3 #semestrul2 #mostenire #cujus #succesiuni

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu