miercuri, 25 mai 2016

Tema nr.1 Drept international privat an 4 semestrul 1


Tema nr.1 Drept international privat an 4 semestrul 1


1. Selectati 3 norme conflictuale din materii diferite (de exemplu, familie, testament, act juridic civil) din reglementarea Noului Cod civil şi explicaţi în ce consta continutul normei, legatura si care este punctul de legatura.
2. Treceti aceste exemple de norme conflictuale prin cele doua categorii de clasificari.
3. Identificati o norma de aplicatie  imediata din Cap. al VII-lea din Noul Cod civil.
4.SPEŢA
Acţiune de divorţ cu minori. Reşedinţa minorilor în străinătate. Ipoteze. Excepţia de necompetenţă jurisdicţională a instanţelor române. Litispendenţă internaţională. Lipsa pârâtei la înfăţişare

Revenit în ţară dintr-un stat membru al Uniunii Europene, soţul depune la o instanţă din România o acţiune de divorţ, solicitând desfacerea căsătoriei, exercitarea autorităţii părinteşti în comun cu privire la copiii minori rezultaţi din căsătorie, stabilirea locuinţei acestora la locuinţa sa din România (minorii au rămas împreună cu pârâta la fosta locuinţa comună din statul membru), stabilirea contribuţiei fiecărui părinte la plata cheltuielilor de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a copiilor, precum şi a unui program de vizită pentru pârâtă.

Legal citată în statul de reşedinţă (Italia, de exemplu), pârâta formulează întâmpinare (în care declară că este de acord cu competenţa instanţelor române şi cu desfacerea căsătoriei pe baza acordului de voinţă) şi o cerere reconvenţională, prin care solicită stabilirea locuinţei copiilor la locuinţa ei din Italia, cu un program de vizită şi cu obligarea reclamantului la plata unei pensii de întreţinere în favoarea minorilor.

În cauză, sunt competente instanţele judecătoreşti din România?

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu