miercuri, 25 mai 2016

Tema nr.2 drept civil an.3 semestrul 2

Tema nr. 2 drept civil an.3 semestrul 2

Printr-un testament olograf, testatorul dispune următoarele:
a. îl dezmoşteneşte pe cel mai mare fiu, pe motiv că nu i-a fost aproape în ultimii ani de viaţă, iar pe fiul cel mic nedemn pentru săvârşirea tentativei la infracţiunea de omor, îl iartă, lăsându-i jumătatea de avere.
b. o dezmoşteneşte pe soţie, numai dacă aceasta îi va supravieţui;
c. recunoaşte un copil din afara căsătoriei, căruia îi lasă o sumă de bani (20.000 euro) dintr-un cont bancar
d. îi lasă fratelui său mai mare casa şi toate bunurile din gospodărie, cu dorinţa ca imobilul să nu fie înstrăinat, ci să o lase moştenire verişoarei, care, la rândul său să o lase moştenire primului născut băiat;
e. lasă soţiei fratelui său autoturismul, cu sarcina ca aceasta să plătească pentru testator o datorie de 5.000 euro către un vecin;
f. un teren îl lasă nepotului de frate N, pe care îl însărcinează cu îndeplinirea testamentului şi cu cele cuvenite înmormântării.

1. Explică ce a realizat testatorul, atunci când a îndepărtat de la moştenire pe fiul său cel mare, precum şi pe soţie, iar pe fiul cel mic l-a iertat?

2. Ce instituţie au la îndemână aceştia, având în vedere că prin testament li s-a încălcat rezerva succesorală?

3. Interpretează clauză de la lit. d din testament.

4. Stabileşte moştenitorii rezervatari din speţă.

5. Ce se întâmplă dacă la data deschiderii succesiunii, soţia fratelui de cujus-ului nu mai este în viaţă? Dar dacă aceasta renunţă la legat ori se face vinovată de injurii grave la adresa memoriei testorului?

6. În cazul în care testamentul este declarat nul, explicaţi care sunt moştenitorii testatorului şi cum se împarte moştenirea.

7. Analizează dispoziţiile art. 1.075 din Noul Cod civil referitoare la dezmoştenire.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu